Tips en Tricks 2017

 In Tips en tricks

Door Huub van Langen

Duurlopen voor de Halve Marathon Oldenzaal.
De meeste lopers waar ik mee te maken krijg, trainen té hard. En vaak denken ze ook nog eens dat het nóg niet hard genoeg is. En hopen in mij een trainer te vinden die ze daarin aanspoort en flink opjut, zodat ze ook die allerlaatste druppel uit de trainingsspons kunnen knijpen.

Men reageert verbaasd wanneer ik meteen de hakken in het zand zet en de snelheid in de trainingen flink naar beneden haal. Want voor lange afstandslopers is het helemaal niet slim om harder te trainen. Niet slim om tijdens intervaltraining in-het-rood te gaan lopen, waardoor het melkzuur zich ophoopt en de motor van de kilometervreter als het ware aanvreet.
En dan de lange duurloop….  De intensiteit die ik daarvoor aangeef zorgt voor veel verwarring en soms zelfs ongeloof. De reacties zijn zonder uitzondering: dát is veel te langzaam! Zó langzaam kán ik niet eens lopen!   En…  dat ziet er niet uit !! Klopt, zeg ik dan. Het is inderdaad zo dat je met een hartslag van 50-60 slagen onder je maximum nauwelijks vooruit komt. Als een slak met tegenwind. En….  als je het niet doet, zal je het ook nooit leren!

Lopers die de Halve Marathon Oldenzaal op hun wedstrijdmenu hebben staan, doen er goed aan zeer langzaam te leren lopen. Je wilt tenslotte niet slechts op de eerste 30 km sneller worden. Je moet de trainingen ook afstemmen op verbetering van die laatste 12 km.

In trainingen met een net tè hoge snelheid worden vooral  koolhydraten aangesproken als brandstof. Het belangrijkst is echter de vetverbranding! Een goeie marathon is afhankelijk van een goed getraind vetverbrandingssysteem. En hoe train je dat systeem optimaal? Inderdaad: door de lange duurlopen af te leggen met een hartslag welke 65-70% van de maximale waarde bedraagt. Dat is heel érg langzaam.

METEN IS WETEN.

Voor het bewaken van de intensiteit in je trainingen komt een hartslagmeter goed van pas. Dit stuk gereedschap is van grote waarde om de trainingen effectief te maken. Voor een training in duurloop 1 (DL1) vergrendel je deze zone waarin je wilt lopen en reageert het horloge als je onder of boven deze zone gaat lopen. Normaal gesproken zou dat dus die 1 minuut 30 extra moeten zijn maar bij meer vermoeidheid van je lichaam, zal de hartslagmeter je dwingen de  DL1 training NOG rustiger uit te voeren! Gevolg: Zeer langzaam gelopen in deze training maar daarmee wel een uitstekende trainingsprikkel uitgedeeld aan je lichaam omdat de trainingsintensiteit werd aangepast aan je fysieke gesteldheid.

De mensen die al trainen met een hartslagmeter van het merk Polar kunnen hun trainingsgegevens downloaden in Polar.Flow. Polar heeft speciaal voor trainers, die hun atleten met hartslagmeters laten trainen, een uitbreiding in het programma gemaakt: Polar Coach. In deze uitbreiding van Polar.Flow kan ik de trainingen bekijken en van evt. opmerkingen voorzien van de lopers die ik ken. Uiteraard na hun verzoek en met toestemming van deze lopers!

Tijdens de duurlopen voor de Halve Marathon Oldenzaal die we aanbieden op zondagochtend, hebben we steeds de beschikking over 4 hartslagmeters. Deze kunnen bij toerbeurt gebruikt worden door lopers die zich aanmelden voor deze duurlopen en op die manier zelf zien wat we bedoelen met rustig lopen.

Recent Posts